Leserbrief

„Vi kunne lege, at vi havde en borg!“

Vi kunne lege, at vi havde en borg!

Vi kunne lege, at vi havde en borg!

Sally Schlosser Schmidt
Hadersleben/Haderslev
Zuletzt aktualisiert um:

Diesen Artikel vorlesen lassen.

Museumsinspektorin Sally Schlosser Schmidt greift die Idee von SP-Politiker Carsten Leth Schmidt auf, dass der neue Jungfernstieg die Geschichte der Stadt widerspiegeln sollte. Sie hat auch einen konkreten Vorschlag.

I anledning af, at byrådet enstemmigt har vedtaget Jomfrusti-projektet, efterlyser Carsten Leth Schmidt (Slesvigsk Parti) i JV den 2/9 gode idéer til, hvordan Haderslevs historie og kulturliv kan repræsenteres i de nye omgivelser. På den opfordring vil jeg gerne foreslå en ny bynær legeplads, der kan supplere de populære legeområder i Damparken.

Vejen til de attraktive børnefamiliers hjerter går nemlig gennem sjove legepladser med gode toiletfaciliteter. Det har flere kommuner og kulturinstitutioner allerede luret; temalegepladser af høj kvalitet skyder op for at lokke de små gæster og deres købestærke voksne til. På Industrimuseet i Horsens kan man nu boltre sig på en industri-inspireret legeplads og ved Mønsted Kalkgruber er der netop installeret gigantiske, klatrevenlige flagermus, der skal agere trækplaster for både dem, der vil lege og dem, der vil lære. I København har man længe haft mulighed for at rutsje ned af Rundetårn og svinge sig i Børsens spir på Tårnlegepladsen, hvor hovedstadens berømte tårne er blevet til en miniverden, der inviterer til både sus i maven og nye perspektiver på byrummet. Vi har kun en begrænset mængde spir i Haderslev Kommune – til gengæld har vi historisk set haft flere store borge fordelt over hele kommunen.

En borglegeplads der vækker legesyge versioner af Gram Slot, Tørning Slot og Hansborg til live ville både indbyde til gode lege og til gode samtaler om, hvordan hele Haderslev Kommune har udviklet sig fra middelalderen over renæssancen og frem til i dag. At udvikle børn og unges historiebevidsthed er en vigtig fælles opgave, der med fordel kan hjælpes på vej af gode, inspirerende byrumsoplevelser.

I Haderslev kunne man oplagt tænke en sådan temalegeplads ind i udviklingen af Damparken eller Jomfrustien. Derfra er der ikke er langt til gågadens handelsliv, isbutikker og midtbyens øvrige kulturtilbud, der sikkert vil friste de voksne når først ungerne er glade, flade og sejrrige efter at have invaderet borgen. Og hvor ville det være en fin fødselsdagsgave til Hertug Hans den Ældre, at vedtage genopførslen af hans storslåede borg, netop her i 500 året for hans fødsel.

Sally Schlosser Schmidt Historiker,
ph.d. Aastrupvej 119,

6100 Haderslev

Mehr lesen

Leserbeitrag

Meinung
Eric Vesterlund
„Mindeord over Claus Andersen“

Leserbrief

Meinung
Frank Truelsen
„Har politikerne glemt, hvem de repræsenterer?“

Leserbrief

Meinung
Flemming Elmdal Kramer
„Så fik den lille ræv Bamseline fred! Eller gjorde hun?“

Leserbrief

Marie Skødt
„Bare whistleblower-ordningen havde vist sit værd!“