Leserbrief

„Baumgruppe kämpft für alte Kastanie an der Bücherei“

Baumgruppe kämpft für alte Kastanie an der Bücherei

Baumgruppe kämpft für alte Kastanie an der Bücherei

Siemen Baader
Hadersleben/Haderslev
Zuletzt aktualisiert um:
Die Echte Kastanie auf dem Grundstück der Deutschen Bücherei Hadersleben am Aastruper Weg Foto: Ute Levisen

Diesen Artikel vorlesen lassen.

Die Baumgruppe von Hadersleben „Trægruppen i Haderslev" appelliert in einem offenen Brief an den Bund Deutscher Nordschleswiger, sich als Eigentümer des Anwesens dafür einzusetzen, dass die über 100 Jahre alte Kastanie im Garten der deutschen Bücherei auch nach einem Verkauf des Gebäudes bewahrt wird – und sie bietet ihre Hilfe an.

Åbent brev fra Trægruppen i Haderslev Kommune til Bund Deutscher Nordschleswiger og Verband Deutscher Büchereien in Nordschleswig: Det Tyske Bibliotek i Haderslev på Aastrupvej 9 skal flytte til Kulturhuset Bispen, og grunden sælges til et ejendomsselskab. I bibliotekets have befinder der sig et stort og bevaringsværdigt ægte kastanjetræ. Træet er over 100 år gammelt, velbevaret og ved rigtig godt helbred. Træet står synligt og markant, og både bibliotekets brugere og den påtænkte køber, som har udført omfattende arbejder på nabogrunden Aastrupvej 11, kan ikke have undgået at bemærke det.

Vi i Trægruppen er af erfaring meget bekymrede for træet. Der er planlagt flere huse på grunden, og på nabogrunden har den planlagte køber tidligere fældet et stort antal bevaringsværdige træer. Juridisk beskytter lokalplanen for Aastrupvej kun træerne ud mod vejen. Træets skæbne ligger altså i grundejerens hænder.

Men der er en vej til at bevare kastanjen!

Det Tyske Mindretal – gennem Verband Deutscher Büchereien in Nordschleswig, der ejer grunden – kan tinglyse træet ved at tilføje en deklaration til ejendomsskødet, som beskytter træet. Det er juridisk bindende for nuværende og fremtidige ejere – og sætter Haderslev Kommune i stand til at beskytte træet efter kommunens træpolitik. Metoden er udbredt, blandt andet i Hjørring og Roskilde Kommune.

Muligheden er konkret og effektiv, men det skal ske inden grunden bliver solgt. Altså nu.

I gør det ved at henvende jer til Haderslev Kommune inden i sælger grunden. Vi i Trægruppen i Haderslev hjælper gerne.

I Tyskland er lovgivningen i øvrigt omvendt. Træer på privat og offentlig grund over typisk 25cm stammediameter er altid beskyttede, og kommunen skal søges om tilladelse før man fælder eller beskærer dem. Det er forbudt at fælde i sommerhalvåret pga. dyrelivet. Mange tyskere er meget bevidste om værdien af store gamle træer.

Hvis vi også vil de store gamle træer her i Nordslesvig, har vi brug for en kultur omkring træer som er mere som den tyske. Og hvem er mere oplagt til at berige grænselandet med det end Det Tyske Mindretal?

Derfor vil vi i Trægruppen i Haderslev Kommune kraftigt opfordre jer i Det Tyske Mindretal til at gøre brug af den konkrete mulighed I lige nu har for at bevare den ægte kastanje på Aastrupvej 9 ved at tinglyse den. Hvis I giver den lov, har den rigtig mange gode år i sig endnu!

Siemen Baader
Næstformand
Trægruppen i Haderslev Kommune

http://traegruppen.dk
https://facebook.com/groups/traegruppen

Mehr lesen

Leserbeitrag

Meinung
Eric Vesterlund
„Mindeord over Claus Andersen“

Leserbrief

Meinung
Frank Truelsen
„Har politikerne glemt, hvem de repræsenterer?“

Leserbrief

Meinung
Flemming Elmdal Kramer
„Så fik den lille ræv Bamseline fred! Eller gjorde hun?“

Leserbrief

Marie Skødt
„Bare whistleblower-ordningen havde vist sit værd!“