Leserbrief

„Slesvigsk 1000-årige historie“

Slesvigsk 1000-årige historie

Slesvigsk 1000-årige historie

Torben Ravn
Lügumkloster
Zuletzt aktualisiert um:

Diesen Artikel vorlesen lassen.

Torben Ravn aus Osterterp unterstützt in seinem Leserbrief den Vorschlag des Hausptvorsitzenden des Bundes Deutscher Nordschleswiger (BDN), Hinrich Jürgensen, ein deutsch-dänisches Geschichtsbuch zur Vergangenheit des einstigen Herzogtums Schleswigs erarbeiten zu lassen.

Tiden er moden til at vi får nedskrevet en fælles dansk – tysk beretning om Slesvigsk historie. Særlig tror jeg der er behov for en objektiv beskrivelse af perioden 1848 frem til i dag.

Forfatteren Tom Buk-Swienty har i alt fald lært mig, at historien om Dybbøl ikke er blevet fortalt mig korrekt på Tyrstrup Centralskole omkring 1965  „Slagtebænk Dybbøl“ og „Dommedag Als“ blev begge øjenåbner for mig  da de udkom. Biskop Morads skygger hang i alt for mange skoleår i gardinerne i historielokalet på Tyrstrup skole.

Når man færdes på museer på tysk side, underes man også over tyskernes manglende forståelse for Slesvigsk historie.  De ved ikke at hertugdømmet har været tilknyttet Danmark i 1000 år. Tyskerne er ikke dumme de er bare utrolig dårligt uoplyste.

Den 4. maj i år, afholdt Henrich Böll Stiftung et såkaldt „Erindringsparlament“ i Kiel. Ca 100 personer fra Grænselandet deltog, herunder rigtig mange unge mennesker fra Universiteterne i Kiel og Odense samt Løgumkloster Højskole.

Af prominente deltager skal her nævnes : 

Stadtpräsident in Kiel , Hans-Werner Tovar.

Finanzministerin in Schleswig–Holstein, Monika Heinold.

Regionsformand for Syddanmark : Stephanie Lose.

Forstander for Løgumkloster Højskole, Ursula Dieterich Petersen.

 

Løgumkloster Højskole havde fyldt en hel bus med interesserede mennesker, alle med tilknytning til skolen. Blandt disse var blandt andet den tidligere formand for Grænseforeningen Jens Andreasen.  Jeg var inviteret med grundet min tilknytning til Grænseforeningen i Tønder Amt.

Under mødet tog formanden for det tyske mindretal Hinrich Jürgensen, ordet og talte varmt for at vi i grænselandet satte os det mål at få nedskrevet Slesvigsk fælles dansk tyske historie, det mente han der var behov for.  Han forestillede sig at en gruppe bestående af danske og tyske eksperter, som skulle sætte sig sammen og skive en historie som byggede på fakta, man kunne blive enige om.

Der var i forsamlingen stor opbakning til Hinrich Jürgensens forslag, og de fleste kunne se behovet her 100 år efter ”Genforeningen” som jo ikke var en genforening, men derimod en deling af Slesvig i nord og syd. Vi lever med mange fejltagelser stadig her i 2022, mange år efter Dybbøl og biskop Morad !

Forstander Ursula Dieterich – Petersen bakkede også op om ideen med en dansk – tusk historieskrivning for Slesvig.  Hun mente det fint kunne foregå på Løgumkloster højskole, ikke langt fra Cisterciensernes skrivestue. Hun lovede at arbejde videre med ideen sammen med Henrich Böll Stiftung.

Håber det danske mindretal i Sydslesvig også kan bakke op om Hinrich Jürgensens forslag, de var mig bekendt ikke til stede med en talsmand ved mødet i Kiel.

Torben Ravn

Mårbækvej 2

Ø. Terp

DK 6240 Løgumkloster.

Mehr lesen

Leserbrief

Antje Beckmann, Elke und Herbert Delfs
„Horups Hotelträume …“

Leserbrief

Meinung
Allan Søgaard-Andersen
„Bekymret for det ekstreme højre“

Leserbrief

Meinung
Uwe Lindholdt
„Natur und Klima können Hand in Hand gehen“

Leserbrief

Meinung
Jan Køpke Christensen
„Sundhedsvæsenet i krise“

Leserbrief

Meinung
Kristian Pihl Lorentzen
„Hærvejsmotorvejen som grøn energi- og transportkorridor“

Leserbrief

Meinung
Asger Christensen
„På tide med et EU-forbud mod afbrænding af tøj“