Leserbrief

„Redaktøren gør med rette status over 2023“

Redaktøren gør med rette status over 2023

Redaktøren gør med rette status over 2023

Helge Poulsen, Kolding
Kolding
Zuletzt aktualisiert um:

Diesen Artikel vorlesen lassen.

Helge Poulsen macht sich Gedanken über den Status der deutschen Sprache in Dänemark. Er kritisiert in seinem Beitrag den Einsatz des Kopenhagener Sekretariatschefs des BDN, Harro Hallmann.

Her ved årsskiftet gør enhver avisredaktør status.For mindretalsavisens vedkommende er det stort set gået godt på grund af Gwyns ubestridte talent. Man kan ikke gabe over alt, og der var i hvert fald en stor bold, som han slet ikke fik grebet i 2023, nemlig en detaljeret analyse af og en tiltrængt debat om det tyske sprogs status i hele Danmark. Tysk er stærkt på tilbagetog i Danmark, men lever videre på helt andre og lavere niveauer, selv om det af indlysende årsager har tabt kampen mod engelsk. De færreste danskere har anno 2024 brug for at lære tysk. Dette er essensen i de sjællandske læreres berettigede kritik af, at tysk "som et levn fra fortiden"  fylder for meget på skoleskemaet. Sproget har altid haft en helt anden status nord for Kongeåen.

Men desværre blev hele dette sprogproblem slet ikke sat i perspektiv i alle medier, hvilket ville have været en oplagt sag for den svage sekretariatschef i København, der kun nøjes med at klynke og klage over det tyske sprogs undergang på en måde, der får avisen til at minde om en social brevkasse (Kummerkasten), hvor den tyndslidte  offerrolle stadig kører for fuld skrue. Hvorfor søger han ikke en dialog med lærer Tenna Bay og hendes kolleger i Herfølge og andre steder i stedet for blot at gemme sig i Nordschleswiger? Hallmann er jo en sjælden gæst i de dansksprogede medier. Tror han i ramme alvor, at han kan gennemtrumfe sin vilje gennem hans konstante charmeoffensiv over for sønderjyske politikere og erhvervsfolk? Sagen vedrører jo hele flertalsbefolkingen, hvilket dog måtte være gået op for en mand med en næsten daglig gang i Folketinget.

Men det kan jo alt sammen nås endnu, ved at redaktøren lægger op til en større debat med interviews i avisen(på dansk!) med de kritiske røster, der helt klart har en saglig pointe med deres kritik og realistiske vurdering af det tyske sprogs fremtid i Danmark. Hermed ville redaktøren jo også synliggøre flertalsbefolkningen i avisens spalter, hvilket man ikke fornemmer i den daglige avis.

PS.Hvis de mange tyske tilflyttere forventer at blive serviceret på tysk resten af deres dage, bliver de slemt skuffede. Et ophold i Danmark er jo mere end en årelang ferieoplevelse, hvor de fleste af dem nok ikke får lært mere end et lidt cirkusdansk.

Helge Poulsen, Snerlevej 48, 6000 Kolding.

Mehr lesen

Leserbrief

Antje Beckmann, Elke und Herbert Delfs
„Horups Hotelträume …“

Leserbrief

Meinung
Allan Søgaard-Andersen
„Bekymret for det ekstreme højre“

Leserbrief

Meinung
Uwe Lindholdt
„Natur und Klima können Hand in Hand gehen“

Leserbrief

Meinung
Jan Køpke Christensen
„Sundhedsvæsenet i krise“