Leserbrief

„Ingen ære at kæmpe som tysk soldat under 2. Verdenskrig“

Ingen ære at kæmpe som tysk soldat under 2. Verdenskrig

Ingen ære at kæmpe som tysk soldat under 2. Verdenskrig

Flemming Nielsen
Ekensund/Egernsund
Zuletzt aktualisiert um:

Flemming Nielsen kommentiert die Aussagen von Harro Hallmann in der Sendung "Sønderjysk for begyndere" auf DR1 zu den deutschgesinnten Nordschleswigern, die während des Zweiten Weltkriegs für Hitler gekämpft haben.

Det tyske mindretal i Sønderjylland og deres (mangel på) selvopgør (Vergangenheitsbewältigung) efter Anden Verdenskrig. Hvad skal vi kalde det? Die unendliche Geschichte?

Når jeg sætter mig til tasterne, er det inspireret af TV-udsendelsen "Sønderjysk for begyndere" på DR 1 den 25. maj. Det var - alt i alt - gratis reklame for hjemmetyskerne i Sønderjylland, bl.a. takket være fokuseringen på Faustball, "Æ Mannschaft" og andre lystige indslag.

Men det var nu mere Tom Buk-Swienty's samtale med Harro Hallmann på Knivsbjerg, der fangede min interesse. For Bund Deutscher Nordschleswigers kommunikationschef greb chancen, da han fik den, til at fortælle alle danskere, at der sgu ikke var meget ehrenhaft ved - som hjemmetysker - at slås for Hitler.

Som journalist siden mit 17. år (nu er jeg 72), har jeg igen og igen og igen hørt menige og mere højtstående medlemmer af mindretallet forsøge at bagatelisere, hvad de unge frivillige deutsche Nordschleswiger fik tiden til at gå med på øst- og vestfronten i Hitlers krig. Og mange Fårhus-indsatte havde åh så ondt af sig selv, fordi de var blevet så......uretfærdigt behandlet - og først svigtet af Hitler og så af den danske stat bagefter. "Vi hæ it gøe naue fo'ket, da".... Ynkeligt.

Og så kommer Harro Hallmann - på en mandag aften i maj 2020 - og siger, at "det var bestemt ikke en ære at kæmpe på tysk side i Anden Verdenskrig". Han forklarede dem, der ikke vidste det, at fordi de var danske statsborgere, kom de til Waffen-SS" - "hvilket ikke gør det bedre, fordi Waffen-SS er dem, der har begået krigsforbrydelser i massiv stil - især på østfronten". Citat: Harro Hallmann.

Også ændringen af "Ehrenhain" til "Gedänkstätte" på Knivsbjerg kom Buk-Swienty og Hallmann ind på, og seere i Glyngøre og Rønne og andre steder hørte her - sikkert for første gang - at navnene i bronze på de unge hjemmetyske frivillige, der var fjernet i 2012, tilhørte dem, der beviseligt havde begået krigsforbrydelser. Og - fortsatte Hallmann: - Der er ingen tvivl om, at der er langt flere, der har begået krigsforbrydelser!!! Så kan det da vist ikke siges tydeligere, at der ikke var meget Heldentum i dét engagement.

Jeg som dansksindet sønderjyde, der altid har støttet og respekteret mindretallet, kunne dog godt have ønsket mig, at disse ord var blevet udtalt for mange år siden, gerne af en BDN-formand - og ikke af en Angestellter i 80 året for nazisternes overfald på Danmark i 1940. Intet medlem af det tyske mindretal - tror jeg - har nogensinde med så klare ord taget afstand fra hjemmetyskernes engagement i krigen. Tak for det, Hallmann - du er en modig Hall(mannd).

Kommunikationschefens bemærkninger står i skærende kontrast til, hvad jeg hørte en taler sige på Øster Højst Kro for nøjagtig 25 år siden under et møde i Kameradschaftsverband Nordschleswig - mødets deltagere var hjemmetyskere, der som unge havde været i krig for Hitler: - Vi kæmpede rent, ridderligt og ordentligt. De forbrydelser, der skete, måtte tilskrives politikere - og ikke frontsoldater.

Ikke én i den fyldte sal sagde ham imod.

Og jo - jeg ved godt, at også i mindretallets rækker er der ikke så få, der altid har taget afstand fra den heroisering, Hitler-støtterne i mindretallet er blevet mødt med gennem årene. Måtte Hallmanns ord sætte tanker i sving, hvor det ville være mest velanbragt.

Flemming Nielsen, Møllegården 20, Egernsund

Mehr lesen

Leserbrief

Brigitte Handler
„Eigene Trägerschaft mit eigenem Vorstand für den Knivsberg“

Leserbrief

Sofie Knauer
„Eine sehr traurige Entscheidung“

Leserbrief

Bianca Auras Prill
„Schade, dass René als Chef einfach gekündigt wurde“

Leserbrief

Nils Sjøberg
„Grænsen skal åbnes for mindretallene“

Leserbrief

Kerstin und Dirk Jürgensen
„Photovoltaik Anlage Fogderup Umgebung“

Leserbrief

Jan Køpke Christensen
„Glade vanvid med tvang over for elever“