Leserbrief

„Havde det været en ko, der gispede efter vejret – så havde vi reddet den!“

Havde det været en ko, der gispede efter vejret – så havde vi reddet den!

Havde det været en ko, så havde vi reddet den!

Theis Kylling Hommeltoft
Apenrade/Aabenraa
Zuletzt aktualisiert um:
Diese Aufnahme vom 7. Oktober aus dem Nyhavn im Apenrader Hafen zeigt Plattfische, die aufgrund von Sauerstoffmangel zum Atmen an die Wasseroberfläche schwimmen. Foto: Nis-Edwin List-Petersen

Diesen Artikel vorlesen lassen.

Die sozialdemokratische Stadtratsfraktion im Apenrader Rathaus macht sich Sorgen um den Zustand der heimischen Förden. Ihr naturpolitischer Sprecher, Theis Kylling Hommeltoft, fordert, dass die Kommune Apenrade schnellstmöglich einen Antrag auf Anerkennung der Flensburger Förde als UNESCO-Biosphärenreservat stellt.

Lige nu kan man opleve, hvordan bl.a. skrubber og fladfisk trækker helt ind i fjordene og gisper efter vejret. I disse uger oplever vi historiske kraftige iltsvind i vore fjorde og indre farvande. Som vi kunne se sidste lørdag i Nyhavn i Aabenraa og torsdag i Eckernförde lystbådehavn medfører det, at fiskene langsomt kvæles for øjnene af os, mens de gisper efter vejret i overfladen. 

Hyppige og kraftige iltsvind betød i 80’erne at man fra national side med Vandmiljøplan I ved lov påbød landbrug og rensningsanlæg kraftigt at reducere udledningen af Nitrogen og Fosfor. For det er disse to gødningskomponenter, der er udslagsgivende for væksten af alger i vore fjorde, som ved nedbrydning optager al den opløste ilt i vandet. Og de udledes fra vore byer og landbrug.

Skyttegravene er ved at blive gravet hos landbruget, for skal de nu stå for skud igen, så slår de tilbage. 

Lad os nu beholde skovlen i skuret, og i stedet blive enige om, at miljøtilstanden i vores fjorde, som den er nu ganske enkelt ikke kan accepteres. Og frem for at pege fingre ad hinanden, så gribe fat i de værktøjer som faktisk er derude.
 

Diese Aufnahme wurde am 12. Oktober im Sportboothafen in Eckernförde gemacht. Foto: Stephan Thomsen

For en løsning på det meget alvorlige problem er kompleks, og her bør vi i Aabenraa hurtigst sætte gang i beslutningen om at gøre Flensborg Fjord til et UNESCO biosfæreområde. Et program, der arbejder på tværs af nationer, kommuner og erhverv, på land og i vand. Og præmissen er, at menneskelig aktivitet og økosystembeskyttelse ikke er uforenelige mål. Men at alt hænger sammen.

I Socialdemokratiet mener vi derfor, at vi snarest bør invitere Sønderborg og Flensborg Fjord-kommunerne til en drøftelse, så vi kan komme i gang og sætte handling bag ordene i det netop vedtaget budget for Aabenraa Kommune.

For kan vi blive et UNESCO biosfæreområde vil det gavne – ikke blot fisk og borgere ved Flensborg fjord – men løsningerne kan vise os vejen i mange andre fjorde og farvande. 

Det redder dog ikke den gispende skrubbe, der langsomt kvæles lige nu. 

Her kan vi jo overveje, om vi skal have et beredskab klar til evt. at ilte et havnebassin, når ekstremerne rammer os.

„For havde det været en ko, havde vi reddet den“, som en nær vens far udtrykte det.

På vegne af den socialdemokratiske byrådsgruppe i Aabenraa.
Theis Kylling Hommeltoft
Byrådsmedlem og folketingskandidat for socialdemokratiet i Aabenraa
Nørreskovparken 3c, 6200 Aabenraa

Mehr lesen

Leserbeitrag

Hanns Peter Blume
„Zuzüglertreffen: „Tilflytterhygge – Meet and Greet““

Leserbrief

Antje Beckmann, Elke und Herbert Delfs
„Horups Hotelträume …“

Leserbrief

Preben Rasmussen
„Den strandede hval“

Leserbrief

Meinung
Claus Helsbøl
„Ønsker ingen hval i Aabenraa“