Leserbrief
„Jakob Clausen in memoriam“
Jakob Clausen in memoriam
Jakob Clausen in memoriam
Hans Vilhelm Bang würdigt das Leben und Vermächtnis von Jakob Clausen, der das Kunst- und Kulturleben in Hadersleben geprägt hat.
Jakob Clausen døde mandag d. 1/12-2020, 74 år gammel i sin bolig i Kolding efter kort tids sygdom og flere års svækkelse.
Han var sønderjyde og havde boet mange steder i Haderslev i årerne 1972-1986. I Haderslev kom hans indsats til at betyde meget for kunstlivet, kunstinteressen og præsentationen af adskillige af samtidens kendte og senere anerkendte billedkunstnere udstillede og besøgte byen i perioden 1974- og op til midt i 1980erne.
Han satte sit kvalificerede præg på byens kunstliv, Haderslev Museum, Haderslev Kunstforening og andre interesserede.
Clausen havde været officer, stud. theol. og i 1981 cand. theol., gallerist med Galleriet på Slotsgrunden, var fodboldtræner, læste kunsthistorie for sjov og havde en familie med 2 børn.
Hans galleri hentede kunder fra hele Jylland og Fyn, også kommunen var kunde, selvom hans mening om de kommunale kunstindkøb ikke faldt i god jord. Ikke at han provokerede for det alene, men fordi han synes, der skulle opleves de nye måder, udtryksformer, etc. Som den danske kunst avantgarde kunne vise.
I marts 1974 arrangerer Haderslev Kunstforening, med Jacob Clausen som primus motor, en udstilling med billedkunstneren Per Kirkeby. Et dristigt valg, for der er ikke tradition for at vise hans kunst i byen eller omegnen. Per Kirkeby var meget alsidig i sit udtryk, både malede han på klassisk maner, skabte happenings, skrev romaner og digte, producerede film og meget andet. Det blev så heller ikke en kunstudstilling i gængs forstand, men en installation. Det bliver indledning til et spændende årti.
En ny udstilling følger trop, med Koldingkunstneren Erling Jørgensen. Senere kunstner Sven Dalsgaards udstilling „Flag Dannebrog-Flag”. Borgerskabet og museumsfolkene raser.
Senere følger Marskandiserbilleder, overmalede af billedkunstneren Richard Winther. Han engagerer sig i den nye byfest Kærmessen og får bl.a. udfærdiget billeder til at placere på badges, som udføres af lokale kunstneriske kræfter såsom Ole Find, Jørgen Bjerre og ham selv.
Han forsætter med at udgive postkort til alle sine udstillinger. Han inviterer fortsat de mere eksperimenterende kunstnere på besøg. Han udstiller værker af den autodidakte tegner og grafiker Jørgen Rømer og samtidig proklamerer Clausen, at han vil skabe en film om tilblivelsen af en skulptur. Det er Bredebrokunstneren Ole Find, der bearbejder en større granit sten. I september er det Billedkunstneren Leif Kath, autodidakt, som udstiller sine, ofte naturalistiske, men minimalistiske grafiske værker. Han var i 1971 medstifter af den grafiske sammenslutning Trykkerbanden og er nu også medlem af sammenslutningen Jylland.
Jakob Clausen udtrykte sig ofte i medierne og han fortæller at han intet besvær har med at invitere og få anerkendte kunstnere til byen. Han nævner selv dem tyske fotograf Michael Ruetz, grafikeren og politkunstneren Klaus Staeck og Joseph Beuys. Ikke noget med at flyve lavt her! Ursula Reuter Christiansen udstiller for første gang i Galleriet på Slotsgrunde med udstillingen „Brogede Billeder”.
I april 1979 begynder Bjørn Nørgaard sit arbejdet med et monument i granit i Galleriet på Slotsgrunden. Der arbejder han med flere materialekategorier såsom glas, gips, ler, træ og granit. Bearbejdningen af disse materialer munder ud i et monument, som afspejler de tanker han forestiller sig, til en stillet opgave fra Kunstfonden, en udsmykning. Der lægges an til en film. Karakteristisk for Jakob Clausens arbejde er at benytte ethvert muligt medie eller materiale for at udtrykke det væsentlige.
Jakob Clausen var den første, der prøvede at kategorisere postkort og udstille dem. Han havde en samling på 14.000 postkort fra de første til 60ernes kort. Det kom der et lille hæfte ud af, som Eks-skoleprojektet udgav i anledning af udstillingen ”Krigen i Haderslev” i 2014. Han arrangerede og gudstillede selv affaldsmaterialer, indkøbsposer i plastic og andre sekundære materialekategorier. Det holdt han aldrig op med. Senest op til sin død producerede han bemalede pølsebakker, afrivninger fra plakatsøjler og lignende, ofte med smukke resultater efter bemaling med tusch.
Jakob Clausen, inviterede mange forskellige mennesker til at udstille, også nogen for hvem det var meget fremmed, men alligevel havde hans udstillinger en ny slags gennemgående kvalitet.
Jakob deltog aktive, levende og udfordrende i diskussioner om byens kulturliv, Haderslev Kunstforenings indhold, det nye kulturhus, „Slotsgade 25”, kunstens vigtighed og meget andet. Et samvær med Jakob Clausen kunne være udfordrende men mest af alt udviklende og inspirerende.
Det fortsatte med mange interessante udstillinger, indtil han over kort tid udfasede sit galleri og blev den del af kulturhuset „Slotsgade 25”, hvor han var med til at grave biografrummet ud, men fokuserede særligt på husets galleri. Hans udadvendthed og ønsket om at familien skulle tage del i hans virksomhed havde nok tæret på familien i flere år.
Han flyttede senere til Kolding og hans liv tog en ny drejning fortsat med aktivt kunstnerisk virke. Af og til skabte han udstillinger, inde og ude i det fri med egne visuelle eksperimenter. Mig hjalp ham med broderier og viden i forbindelse med udstillingen „Broderede mesterværker” på Haderslev Museum 2015. Nu afhængig af gangapparat, motoriseret stol og til sidst, trissen rundt i den lille, men med mærkelige ting, stopfyldte skatkammeragtige hyggelige lejlighed i Kolding, midtby. Officeren holdt fast, trods svaghed. Vi sås af og til og snakken gik.
Hans liv er hørt op og, der er helt stille, der kommer ikke flere opkald fra ham, så er der gode erindringer tilbage – og de holder længe. Tak, også for det, Jakob.
Hans Vilhelm Bang,
Kurator, Fmd. for Haderslev Kunstforening af 1925