Lesebrief

„Hvalen ligner Østtysk byggeri“

Hvalen ligner Østtysk byggeri

Hvalen ligner Østtysk byggeri

Torben Nicolaisen, Arkitekt
Apenrade/Aabenraa
Zuletzt aktualisiert um:

Diesen Artikel vorlesen lassen.

Der Apenrader Architekt Torben Nicolaisen meint, dass der Bauvorschlag eines Hochhauses am Apenrader Strand keine architektonische Höchstleistung sei. Außerdem wirft er die Frage auf, ob sich Bürgerinnen und Bürger genügend auf das anberaumte Bürgertreffen vorbereiten können, wenn die Lokalzeitung kein Bildmaterial verwenden soll.

Udfra min baggrund som arkitekt og kendskab til Østersøens tidligere østeuropæiske lande og deres arkitekttur, får Horups byggeri, den såkaldte Hvalen, mig til at tænke på om det virkelig ikke er en moderniseret udgave af det byggeri, der blev gennemført i det tidligere Østtyskland, DDR. Der blev bygget højhuse, der ødelagde den natur, som lå tæt på stranden til gavn for fremstående kommunisters ophold og fornøjelse. Den almindelige befolkning som tidligere nød stranden (det var en af de få glæder, de havde), blev ikke hørt, det var jo Deutsche Demokratische Republik, DDR. 

Sådan er det ikke i Aabenraa kommune, selvfølgelig vil alle der vil høres – blive hørt. Der er jo mange, der virkelig har hjerte og omtanke for, hvorledes byen skal se ud. Hvem ønsker ikke en seværdig by, hvor gennemtænkt arkitektur er til glæde for alle, ligesom den respekterede tømmermester Aage V. Jensen fik skabt Hvide Hus sammen med arkitektfirmaet Friss og Molkte. Aage V Jensen vandt stor respekt i Danmark for at opføre arkitektoniske bygninger, der er tidssvarende og i harmoni med omgivelserne. 

Gentager historien sig ?

Det var også demokratiet i Aabenraa kommune, der tillod et etagebyggeri, en stor sort bygning som ligger på Rugløkken, langs Rugkobbelvej, Aabenraa. Dette byggeri er slet ikke blevet, det samme som det, der billedligt blev forelagt til nabohøring inden byggeriet gik i gang. De berørte beboere protesterede mod at få forringet deres livskvalitet ved at de ville blive overbegloet og få en væsentlig værdiforringelse af deres ejendom. Beboerne ønskede et lavt byggeri, som det der tidligere var på grunden, men nej, etageejendommen blev blot flyttet nogle meter. Det er efter min opfattelse ikke demokrati og borgerindflydelse, men magtfuldkommenhed. Ejendommen er en bæ, der ikke er i harmoni med omgivelserne og ikke er til glæde for nogen, udover investor. Det skulle nødigt blive samme med projekt Hvalen!

Torben Nicolaisen, 
Borgmesterløkken 23, 
6200 Aabenraa.

Mehr lesen

Leserbrief

Jan Køpke Christensen
„Hjertelig tak, Paul Sange“

Leserbrief

Meinung
Preben Rasmussen
„Om at opretholde en armslængdes afstand“

Leserbrief

Jan Køpke Christensen
„Kæmp for Nørreport som grøn oase“

Leserbrief

Preben Rasmussen
„Kom nu ud af busken“

Leserbrief

Meinung
Flemming Elmdal Kramer
„  Velfærd i dagens Danmark!“