Leserbrief

„En skændsel at ødelægge naturstranden ved Loddenhøj“

En skændsel at ødelægge naturstranden ved Loddenhøj

En skændsel at ødelægge naturstranden ved Loddenhøj

Lorens Nielsen
Apenrade/Aabenraa
Zuletzt aktualisiert um:
Vorher: Der Strand von Loddenhoi vor dem Bau des Jollenhafens. Foto: Danmarks Naturfredningsforening

Lorens Bo Nielsen vom Umweltschutzverband Danmarks Naturfredningsforening schreibt über den neu angelegten Jollenhafen am Loddenhoier Strand.

Lokalbefolkningen har i årevis kæmpet mod det lille flertal i Aabenraa byråd som partout ville give nogle få lystbådeejere tilladelse til at bygge en alt for dominerende havn med store stenmoler i den lille lavvandede strandbugt. 

Et flertal i byrådet valgte at lade nogle få borgere få lov til at ødelægge en unik naturstrand.

De store stenmoler er meget dominante i landskabet 

Syd for havnen er den naturlige kystprofil udslettet af tonsvis af opfyldt sand dumpet ud i vandet som et – indtil videre mislykket – forsøg på at undgå metertykke stinkende tang ansamlinger syd for havnen.

På trods af omfattende klager over ukorrekte havnetegninger og misvisende miljørapport i lokalplanen gav Planklagenævnet ikke opsættende virkning for Naturfredningsforeningens klage.

Med et lille byråds flertals velsignelse satte Jollelauget så byggeriet igang på Loddenhøj strand midt i turistsæsonen. 

Godt støttet af at Philip Tietje's (V), udtalelse i Byrådet, at hvis der blev bygget ulovligt, så skulle de nok sørge for at lovliggøre det.

De store stenmoler er nu anlagt. Efter andre tegninger/anden afsætning end tilladt af Kystdirektoratet, samt i modstrid med Lokalplanen. 

Slæbestedet er forsøgt konstrueret i havnen, ikke uden store problemer. Der er rammet pæle til havnens træbroer. Jollelauget har imidlertid været vældig "kreative" i forhold til hvad Lokalplanen og Kystdirektoratet giver lov til:

Ydermolen er anlagt 10 m længere ude end tilladt. Det er nu dokumenteret, men har været vanskeligt at kontrollere, da såvel jollelaug som kommune holder al afsætning og tegninger hemmelige.

Mellem strand og nordmole, der skulle anlægges 13m ude fra kysten, er der ulovligt fyldt op med store kampesten helt ind til land, så molen nu er landfast, hvor der i projektet var vist åbent vand.

Jollelauget udgravede som noget af det første en dyb sejlrende uden for havneindsejlingen! Den er ikke tilladt iflg. Kystdirektoratets tilladelse – men udgør akut livsfare for børn og badende. Kommunen blev adviseret massivt herom – men deres svar: "Det var ikke kommunens ansvar, det er Kystdirektoratet der bestemmer på søterritoriet, og ellers må det være jollelauget der skal sætte skilte op!" – Først for et par dage siden kom der endelig skilte op. Men uden et ord om livsfare.

Kunstig strand er anlagt langt ud i bugten syd for havnen med tonsvis af tilkørt sand, så det naturlige bundprofil og den beskyttende revledannelse efterhånden vil ændres langs hele stranden. Naturstyrelsen har kun givet tilladelse til dumpning af det opgravede sediment fra havne uddybningen – der er ingen tilladelse til de store mængder tilkørt sand.

Nu sidst er opførelsen af træbroerne i havnen igang, efter midlertidig forsinkelse, da entreprenøren som skulle ramme pæle dertil, efter sigende ikke kunne genkende den faktisk byggede havn med de tegninger han havde givet tilbud efter. 

 Naturfredningsforeningen i Aabenraa kan heller ikke – genkende den faktisk udførte havn med de tegninger kystdirektoratet har givet tilladelsen til, og som danner grundlaget for Lokalplanen.

Der blev ikke brugt sælskræmmere ved ramning af bropælene, som påbudt i Kystdirektoratets tilladelse. Flere forsøgte at politianmelde det, men politiet henviste blot til at klage til kystdirektoratet – som imidlertid ikke foretager sig noget. Og kommunen? Sæler og marsvin er ikke deres ansvar.

Kommunen har udlejet hele stranden Nord for havnen – også uden for Lokalplanen – helt hen til Barsbækken – til jollelauget. Hvad med å-beskyttelseslinjen, og hvad skal der bygges her ?

Kommunen har i hele forløbet været tavse mht orientering til offentligheden, har holdt sig væk fra stranden under byggeriet, helt passive overfor påtalte ulovligheder.

Kystdirektoratet har blankt nægtet at tage stilling til utallige klager over dokumenterede ulovligheder, og manglende VVM. De er totalt afvisende for at besigtige byggeriet. Det gør de som fast praksis først til allersidst, når hele projektet er færdigmeldt.

Planklagenævnets endelige afgørelse ventes først sidst på året. 

De sidste par dage har budt på flere ulykkelige hændelser, hvor badende har været i fare og er kommet til skade i vandet ud for den nyanlagte strand syd for havnen pga kviksand og turbulens. Men også nord for havnen er det helt galt: Går man soppende ved bækken, ud langs havnens nordmole ved lavvande, så risikerer det pludselig at dumpe ned på 2 meters dybde i sejlrenden. 

Naturen har tabt. Den lille strandbugt som en perle mellem Løjtlands høje istidsklinter, i naturlig balance gennem årtusinder! Nu uigenkendelig, lagunen ødelagt, væk er sælernes revler, udsigten på tværs af kysten spoleret af stenmoler. Den sammenhængende naturlige sandstrand er helt væk. Den kommer aldrig tilbage.

Lorens Bo Nielsen, Danmarks Naturfredningsforening, Skomagerhusvej 2, Kollund

Der Strand von Loddenhoi südlich des neuen Jollenhafens. Foto: Danmarks Naturfredningsforening
Mehr lesen

VOICES - MINDERHEITEN WELTWEIT

Jan Diedrichsen
Jan Diedrichsen
„Georgiens Dilemma: Zwischen Demokratie und Autoritarismus“

Leserbeitrag

Meinung
Eric Vesterlund
„Mindeord over Claus Andersen“