Leserbrief

„Ja, selvfølgelig er kultur en dårlig forretning“

Ja, selvfølgelig er kultur en dårlig forretning

Ja, selvfølgelig er kultur en dårlig forretning

Helene Hellesøe Appel
Hadersleben/Haderslev
Zuletzt aktualisiert um:
Helene Hellesøe Appel, Einheitliste Hadersleben Foto: Ute Levisen

Diesen Artikel vorlesen lassen.

Helene Hellesøe Appel, Kommunalratsabgeordnete in Hadersleben für die Einheitsliste, schlägt eine Bresche für die Kultur – auch wenn diese „ein schlechtes Geschäft“ sei.

…når man kun kigger på tal. Kigger man på antal solgte museumsbilletter, årsregnskaber, driftsmidler, seertal i biograferne, ja i det hele taget alt med tal, så burde de fleste kulturinstitutioner vel egentlig dreje nøglen om. Og så er det som sådan ligemeget, om man bor i København eller i Kolding. Kigger man kun på, hvad det koster at drive et teater eller et kunstmuseum, så er det en dårlig forretning. Men her vil det selvfølgelig være klogt at måle kulturen på dens samfundsmæssige værdi fremfor på de tal, den producerer? Jeg kan jo starte med mig selv.

Kulturlivet har fået endnu større betydning for mig, efter jeg er flyttet hjem til Haderslev. Også selvom jeg brugte en stor del af min tid som studerende i Aarhus (og min S.U.) på at gå i biografen, i teatret og til koncerter. Kulturen er mit arbejde og min fritid. Det er her, jeg møder mine gamle venner og det er her, jeg møder nye venner. I Sønderjylland formår kulturen på magisk vis at binde os sammen som borgere i den samme landsdel. I Haderslev samles vi en regnvåd mandag og synger os varme med sange fra højskolesangbogen. Vi får lov til at opleve teaterstykker på ærke-sønderjysk på Teatret Møllen. I maj var jeg tilmed så heldig at opleve et Melodi Grand Prix i Tønder for musikere, der taler et mindretalssprog. Begivenheden var smeltedigel af forskellige sprog, kulturer og musikgenrer, der havde til formål at hylde mangfoldigheden, og den blev dermed en enormt vigtig begivenhed for vores kultur- og sproghistorie. Kultur er Sønderjyllands nerve og sammenhængskraft. Se fx. på Rikke Thomsen, der synger sig ind i vores hjerter og folkesjæl på sønderjysk.

Kultur er altså en god og meget vigtig forretning, hvis man analyserer værdien af den. Kunst og kultur er utrolig værdifulde åndehuller for sensitiviteten i vores hektiske samfund. Det er i kunsten, vi finder inspiration, glæde, lindring, ro, nærvær…  Kulturen udfordrer os og bidrager til dannelse og refleksion. Kort sagt er det ikke noget, vi kan undvære. Et fravær af kunstneriske oplevelser (som vi oplevede under corona) vil få alvorlige konskvenser for den generelle mentale sundhed og dermed for samfundsøkonomien. Husk det når du sætter dit kryds den 1. November!

Helene Hellesøe Appel
Folketingskandidat for Enhedslisten
Badstuegade 7
6100 Haderslev

 

Mehr lesen

Leserbeitrag

Meinung
Eric Vesterlund
„Mindeord over Claus Andersen“

Leserbrief

Meinung
Frank Truelsen
„Har politikerne glemt, hvem de repræsenterer?“

Leserbrief

Meinung
Flemming Elmdal Kramer
„Så fik den lille ræv Bamseline fred! Eller gjorde hun?“

Leserbrief

Marie Skødt
„Bare whistleblower-ordningen havde vist sit værd!“