Sport - Ritzau

Letland truer med at boykotte OL hvis Rusland er med

Letland truer med at boykotte OL hvis Rusland er med

Letland truer med at boykotte OL hvis Rusland er med

Ritzau
Riga
Zuletzt aktualisiert um:
Tokyo Olympics 3x3 Basketball Foto: Jeff Roberson/Ritzau Scanpix

Hvis russere og hviderussere får lov til at deltage ved OL, møder Letland ikke op, fastslår idrætspræsident.

En dør er blevet åbnet på klem for, at idrætsudøvere fra Rusland og Hviderusland kan komme med til næste års OL i Paris på trods af krigen i Ukraine.

Det er faldet Letland for brystet. Det baltiske lands nationale olympiske komité truer nu med at blive væk fra sommerlegene.

- Letland vil ikke deltage i legene sammen med aggressorlandet, siger komitéens præsident, Zorzs Tikmers, ifølge AFP til LTV1 med henvisning til Rusland.

I sidste uge meddelte Den Internationale Olympiske Komité (IOC), at den vil undersøge en mulig vej til, at russere og hviderussere kan deltage som neutrale atleter.

Polens sportsminister, Kamil Bortniczuk, har sagt, at han har svært ved at forestille sig, at atleterne fra Rusland og Hviderusland kommer med. Men sker det, vil han heller ikke udelukke, at en boykot kan komme på tale.

Også Ukraine har truet med at blive væk fra sportsbegivenheden, der er en af verdens største.

Både Polen og Letland vil skaffe opbakning til at blokere for den russiske OL-deltagelse.

Herhjemme har den danske regering ikke officielt taget stilling til spørgsmålet. Men kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) sagde i et interview med Ritzau onsdag, at han er "stærkt skeptisk" over for russisk og hviderussisk deltagelse.

Danmarks Idrætsforbund og formand Hans Natorp har ikke lagt skjul på, at man mener, Rusland og Hviderusland bør holdes ude af idrætsverdenen, som situationen er nu.

Stanislav Pozdnyakov, der er præsident i Ruslands Olympiske Komité (ROC), sagde tirsdag, at russerne bør "deltage på præcis de samme betingelser som alle andre atleter".

Men den drøm skød en talsperson fra IOC ned med det samme.

- Sanktionerne mod staterne og regeringerne i Rusland og Hviderusland er ikke til forhandling.

- Ingen flag, nationalmelodier, farver eller andre kendetegn fra disse lande kan vises ved internationale sportsbegivenheder eller møder.

- Ingen russiske og hviderussiske repræsentanter fra staten bør blive inviteret eller akkrediteret til internationale begivenheder eller møder, sagde han ifølge AFP.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“