Sport - Ritzau

DBU-formand regner ikke med ligestilling i nye aftaler

DBU-formand regner ikke med ligestilling i nye aftaler

DBU-formand regner ikke med ligestilling i nye aftaler

Ritzau
Brøndby
Zuletzt aktualisiert um:
Formanden for DBU Jesper Møller svarer på spørgsmål Foto: Thomas Sjoerup/Ritzau Scanpix

I år og næste år skal der forhandles landsholdsaftale for både mænd og kvinder. DBU-formand vil løfte kvinder.

Det mandlige og kvindelige danske fodboldlandshold skal henholdsvis senest i år og næste år forhandle nye landsholdsaftaler på plads med Dansk Boldspil-Union (DBU).

Både i 2016-17 og 2018 endte henholdsvis kvinderne og mændene i konflikt med DBU og nægtede at spille kampe, og det vil DBU-formand Jesper Møller for alt i verden gerne undgå denne gang.

Kvindefodbolden har udviklet sig meget de senere år, og Jesper Møller er også indstillet på, at det er den af aftalerne, som skal have det største løft.

- Vi skal prøve at komme tættere på, at der er større ligestilling. I hvert fald på det sportslige område, siger Møller til DR Sporten.

- Vi så i Australien (til VM, red.), at Fifa tilvejebragte nogle rammer for kvindelandsholdet, som jeg kunne genkende fra Qatar (herre-VM, red.) med faciliteter, rammer og den måde, man rejser på. Det skal vi komme meget, meget tættere på.

Man bemærker i udtalelsen, at det er det sportslige område, han snakker om.

I andre nordiske lande har man i de seneste landsholdsaftaler indført ligeløn for mændene og kvinderne. I Sverige har man eksempelvis lavet én samlet landsholdsaftale for begge køn.

DBU-direktør Erik Brøgger har tidligere udtalt, at han gerne vil arbejde for en lignende aftale i Danmark i fremtiden. Men Jesper Møller tvivler på, om det bliver allerede denne gang.

- Vi har tradition for at have to separate aftaler. Andet ville jo kræve, at både herre- og kvindelandsholdet synes, det er en god idé. Det ved jeg ikke noget om endnu. Det må være en forhandling, siger han til DR Sporten.

Med udgangspunkt i de eksisterende aftaler er der stadig et stykke vej til ligestilling - især økonomisk.

Eksempelvis modtog hver af de 26 spillere på herrelandsholdet, som var med til VM i 2022, 891.000 kroner af DBU i henhold til landsholdsaftalen. Holdet røg ud efter gruppespillet.

For spillerne på kvindelandsholdet, som var med til VM i 2023, var beløbet på lidt over en halv million kroner ifølge DBU's kommunikationschef Jakob Høyer. Holdet nåede til ottendedelsfinalen.

Spillerforeningen, som har forhandlet landsholdsaftalen for spillerne, gør dog opmærksom på, at beløbet per spiller hos kvinderne var 458.000 kroner, og at langt størstedelen ikke kom fra landsholdsaftalen med DBU, men direkte fra Fifa øremærket spillerne.

Det var en aftale, som Spillerforeningen sammen med Fifpro (Den Internationale Spillerforening, red.) forhandlede sig frem til med Fifa uden om de respektive landsholdsaftaler mellem forbundene og spillerforeningerne.

Ifølge Spillerforeningen fik hver spiller af Fifa 30.000 dollar blot for at deltage ved VM, og de fik yderligere 30.000 dollar for at kvalificere sig til ottendedelsfinalerne, som Danmark gjorde. Det svarer samlet til omkring 410.000 kroner med onsdagens valutakurs.

Af de 458.000 kroner, som hver af de danske kvinder modtog efter VM, kom altså omkring 410.000 kroner fra den direkte aftale med Fifa. Det resterende beløb kom fra landsholdsaftalen med DBU.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“