Nachruf

„Det gik alligevel ikke “

Det gik alligevel ikke

Det gik alligevel ikke

Hans Vilhelm Bang
Hadersleben/Haderslev
Zuletzt aktualisiert um:

Diesen Artikel vorlesen lassen.

Der Vorsitzende des Kunsthauses erinnert an den plötzlich verstorbenen Lasse Petersen, der sich mit seinem ehrenamtlichen Engagement um viele Bereiche des öffentlichen Lebens verdient gemacht hat.

Lasse Petersen, Haderslev, er død i går på Sønderborg Sygehus. Selvom hans grundholdning var „alt kan lade sig gøre” har vi mistet en lun og fantasifuld iscenesætter af kunst, meget ofte med og for børn.

Lasse var et vidende og åbent interesseret menneske, som med sin indsats gennem årerne har brugt sig selv, sin lune og samarbejdet med mange parter om væsentlige initiativer med fokus på kunsten og unge. Eksempelvis da han tog initiativet til den store sommerfugleinstallation foran Kunsthuset ved havnen i Haderslev eller som sidste år, hvor han fik flere klasser af børn til at dekorere ænder – „The Ducks Army” – i hundredvis og som senere blev lagt ud i søer og vandløb i Haderslev og omegn.

En gruppe af disse farvestrålende ænder kan stadig ses ved Dammens udløb i Møllestrømmen. Det er ren poesi. Hans næste projekt om landskab og børn var på tankeplanet, men bliver desværre ikke realiseret.

Hans kunstinteresse førte ham vidt omkring, bl.a. til ideen om en udstilling i Kunsthuset i samarbejde med færøske kunstnere, eller med kunstnerne bag Sæhrimner udstillingen fra Nordjylland, hvor bl.a. Bruno Kjær og Felix Pedersen var medvirkende i flere udstillinger i Kunsthuset i Haderslev.

På sit lille forlag Nørregade i Haderslev udgav Lasse Petersen i 2015 „Skyggebiblioteket” af Bruno Kjær og i 2018 bl.a. den intense grafiske fortælling af Bruno Kjær „En rejses begyndelse”, bestående af 56 træ- og linoleumstryk, en fortælling, der fortsættes. Begge smukke utraditionelle kunstbøger af høj kvalitet.

Lasse var i mange år en central figur i det unge musikliv i Haderslev, aktiv i musikfestivalen Kløften, og i begge egenskaber aktiv for at bedre forholdende for unge talenter og udøvende kunstnere.

Indtil december 2020 var Lasse medlem af Kulturelt Samvirke for Haderslev Kommune, her repræsenterede han musikken og gik aktivt ind for kunstens rolle i samfundet og kulturlivet. Ikke med store armbevægelser, men med lune poesi og gode argumenter. Her forsvarede han også retten til at tænke: „alt kan lade sig gøre” er en god måde at skabe på. Det gav ham muligheder og energi til at virkeliggøre mange af hans projekter.
Citatet hr kunne være hans ord:

Vis at du er til, og gør så det du vil.

Prøv at tænk de tanker, ingen turde tænke før.

Lyt til andre , gør de ting som ingen andre tør

Livet det er herligt

DU er noget særligt

længe leve lysten til at være til.

Visen om den positive jantelov Af Nonius Svinghage

Lasse Petersen var også aktiv i gruppen omkring Det Råde Vandtårn, hvor bl.a. hans og børnenes sommerfugle opholder sig.

Han vil blive savnet af mange i og udenfor Haderslev-

Æret være hans minde.

Hans Vilhelm Bang,
Fmd. for Haderslev Kunstforening,
Medlem af Kulturelt Samvirke/Arbejdsgruppen for Billedkunst

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Thomas Meyer
„Tapetenwechsel und fehlende Transparenz im BDN“

Leserbrief

Thomas Vedsted
„Øget tillid og ansvar til de ansatte!“

Leserbrief

Siemen Baader
„Baumgruppe kämpft für alte Kastanie an der Bücherei“

Leserbrief

Holger Eskildsen
„Den grønne oase er omdannet til den sorte firkant“