Leserbrief

„Haderslev lever ikke op til at være en grøn kommune!“

Haderslev lever ikke op til at være en grøn kommune!

Haderslev lever ikke op til at være en grøn kommune!

Holger Eskildsen
Hadersleben/Haderslev
Zuletzt aktualisiert um:

Diesen Artikel vorlesen lassen.

Holger Eskildsen beklagt den mangelnden politischen Willen für die grüne Umstellung in der Kommune Hadersleben. Die grüne Strategie sei halbherzig und nicht konsequent.

På papiret vil Haderslev gerne fremstå som en grøn kommune, men desværre resulterer mange politiske beslutninger i stik det modsatte, fordi beslutningerne er for kortsigtede.

En grøn kommune forudsætter rettidig omhu, samt at man har gjort sig overvejelser over, hvor man vil hen. Lad mig blot nævne nogle enkelte eksempler:

Jomfrustiprojektet burde have taget udgangspunkt i eksisterende træer – og ikke i en skrivebordsmodel. Efter massiv borger modstand blev flere af træerne flyttet, men flere af de største og flotteste blev fældet.

Omfartsvejen var tidligere en grøn korridor gennem Haderslev – kun afbrudt af indkik til inder- og yderdammen. Nu er der stort set på hele strækningen indkik til bilforhandlere, maskinudlejning og en lang række andre forretninger. Dermed ligner Haderslev de fleste andre andre kommuner, idet man politisk har skrottet de gamle grønne planer.

Haderslev har dispenseret fra færdselsloven ved at tillade parkering på grønne arealer mellem fortorv og kørebane, mange steder til stor belastning for eksisterende træer.
Et af de mest ekstreme forhold er Aastrupvej øst, hvor en bilforhandler helt har fjernet græsrabatten, komprimeret underlaget og efterfølgende parkeret biler med og uden nummerplader, helt op ad træstammerne. Gentagende henvendelser til politikere og forvaltning har desværre ikke ændret noget.

Tidligere blev der politisk stillet krav om, at der skulle plantes et træ for hver tre parkeringspladser. Det har man tilsyneladende politisk helt droppet. De værste eksempler er COOP grunden på Jomfrustien og det nye erhvervsområde på Vinkelvej/Nordhavnsvej. Der er ikke et eneste træ tilbage! Er kæder som COOP, T. Hansen, Harald Nyborg, Elgiganten, Power og Intersport virkelig totalt ligeglade med klima og miljø?

Udvalget for Klima og Teknik har fået udarbejdet en ny træpolitik til afløsning for den gamle, som er 10 år gammel. Det nye oplæg til træpolitik er ikke mere forpligtende end den gamle. Træpolitikken mangler helt konkrete politiske målsætninger – og konkrete tiltag, samt at man fremover lever op til målsætningerne. Lad os håbe det lykkes!

Jeg kunne blive ved med at nævne flere eksempler. Hvis Haderslev reelt ønsker at fremstå som en grøn kommune, kræver det helt andre tiltag, noget der flytter, men hvor er den politiske vilje?
Gennem en årrække har vi set eksempler på, at forvaltningen i forbindelse med lokalplaner har indstillet til politikerne, at bevaringsværdige træer skulle bevares, men hvor politikerne blot har godkendt fældning.

Haderslevs politikere ønsker tilsyneladende at fremstå erhvervsvenlige, men er det borgernes ønske og i kommunens interesse, at vi bare skal give køb på klima og biodiversitet for at fremme kortsigtede private økonomiske interesser?
Hvis politikerne ønsker flere tilflyttere til Haderslev kommune, gøres det ikke bare ved at efterligne alle de andre kommuner, men ved at markere, at vi vil noget med den grønne omstilling. Haderslev kommune har en unik placering ved fjord og bælt, men det er ikke nok, hvis der ikke er en politisk vilje til at udnytte det.

Kære politikere, tænk over det – og lad os komme videre! Vi er mange som gerne vil komme med input.

Ovenstående kan ligne sure opstød fra en tidligere politiker, men jeg vil gerne have, at det opfattes som et nødråb. Det er i den ånd, det er skrevet. Det er ikke for sent – men det haster.

Holger Krøyer Eskildsen
Aastrupvej 170
6100 Haderslev

Mehr lesen

Leserbrief

Henrik Rønnow
„En vigtig kamp for overlevelse“

Leserbrief

Jørgen Holstener Larsen
„Behøver vi i grunden at kende kommunens embedsmænd?“

Leserbrief

Meinung
Grete & Holger Eskildsen
„Fantastiske dage ved Erlev Skole“

Leserbrief

Karina Lorentzen Dehnhardt
„SF vil bevare retskontoret i Haderslev“