Leserbrief

„Folkenes selvbestemmelse!“

Folkenes selvbestemmelse!

Folkenes selvbestemmelse!

Jens Christian Gjesing
Hadersleben/Haderslev
Zuletzt aktualisiert um:

Diesen Artikel vorlesen lassen.

Der frühere Bürgermeister in Hadersleben, Jens Christian Gjesing (Sozialdemokraten), verurteilt in seinem Beitrag den Überfall des Putin Regimes in Russland auf die Ukraine. Er erinnert an die Volksabstimmungen in Schleswig vor über 100 Jahren und die Bedeutung der Minderheitenrechte.

Folkenes selvbestemmelse!

 

Som sønderjyde ved jeg meget nøje, hvad folkenes selvbestemmelse betyder.

Vi fik i 1920 en internationalt garanteret folkeafstemning om vores nationale tilhørsforhold. Resultatet blev en deling af Slesvig efter nationale anskuelser - og de sidste 100 års udvikling med gensidig respekt for mindretallenes rettigheder burde/kunne være en model, som bør bringes i anvendelse i alle omstridte grænseområder.

Anvendelse af militære midler, som Putin og Rusland lige nu er i færd med skal fordømmes, modarbejdes og afsluttes hurtigst muligt.

Intet - intet som helst - kan retfærddiggøre den lidelse, som Putins krig i Ukraine pt påfører ukrainerne. Der vil gå mange årtier før disse sår heles! Og det vil kræve meget hjælp udefra.

Men vi må også spørge os selv:  Hvorfor har vi ikke tidligere lagt stor vægt på, at nationale mindretal i Ruslands grænseegne blev behandlet ordenligt?

Har vi tilstrækkelig tydeligt fortalt vore gode venner i Ukraine (og i Letland og Estland med med op imod 40 % russisk talende befolkning) at nationale mindretal bør have rettigheder - og herunder måske ret til under international inspektion i zoner at stemme om nationalt tilhørs forhold.

Der kan læres en både god og stærk lektie ved at studere forholdene i det dansk/tyske grænseområde gennem de seneste 100 år.

Dette blot som nogle fromme ønsker og tanker, som ikke på nogen måde kan bruges til at undskylde eller forsvare Putins umenneskelige angreb på Ukraine.  

Jens Christian Gjesing

Tyrsvej 12

Haderslev

 

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Karsten Byrgesen
„Hjerteløbere med blåt eller rødt blink“

Leserbericht

Peter Blume
„Geselliger Abend mit Minigolf und Quiz“

Leserbrief

Gunnar Pedersen, Aabenraa
„Fortsæt udbygning af Sønderstrand gennem et Kallemosen-kryds “

Leserbrief

Meinung
Hanns Peter Blume
„Reaktion auf Leserbrief von Jan Køpke Christensen“

Leserbeitrag

Klassen 5 und 6 der DSS
„Die DSS auf Klassenfahrt in Schleswig-Holstein“