Danske basketkvinder taber i EM-kvalen trods comeback

Gentofte
Efter 19 år uden kampe på højeste niveau: Landsholdet i kvindebasketball møder Italien Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Danmark må spejde langt efter sit første EM siden 1974 efter et nederlag til Montenegro.

Danmarks basketkvinder kæmper i denne uge for at komme tættere på den første EM-slutrunde siden 1974, men fik torsdag et gok i nødden.

På hjemmebane i Gentofte lavede holdet et flot comeback i sidste periode, men fik det ikke fuldført. 67-60 vandt Montenegro.

Montenegro har efter sejren fire point på førstepladsen i kvalifikationsgruppen, mens Danmark og Østrig følger efter med henholdsvis tre og to point, inden de tre hold mangler at møde hinanden en gang.

Allerede inden kampen blev Danmarks EM-muligheder kraftigt forværret. Der er således mod forventning ingen mulig EM-billet til toeren i gruppen, som er på tre hold efter, at Rusland er blevet udelukket.

Det meddelte Dansk Basketball Forbund (DBBF) på Facebook.

- Det er en overraskende beslutning. Frem for alt kommer det så lang tid efter, at vi har fået bekræftet, at Rusland ikke kan deltage, siger sportschef i DBBF, Jörgen Fastberg.

DBBF vil nu kontakte Østrig og Montenegro samt forbund i en anden gruppe, hvor Hviderusland er blevet udelukket, for at høre om deres reaktion på beslutningen fra Det Internationale Basketballforbund (Fiba), fastslår Fastberg.

Torsdag fulgte Danmark nogenlunde med Montenegro i kampens første to perioder, men efter at have scoret blot syv point i tredje periode var danskerne på hælene.

50-36 førte Montenegro før de sidste ti minutter, og selv om Danmark med en stærk fjerde periode fik halet ind, tog gæsterne af sted med to point.

Den danske profil Maria Jespersen blev kampens topscorer med 30 af de 60 danske point.