Leserbrief

„Jeg græd!“

Jeg græd!

Jeg græd!

A. P. Hansen
Sonderburg/Sønderborg
Zuletzt aktualisiert um:
In Leserbriefen werden auf Probleme aufmerksam gemacht. Foto: Unsplash

Der frühere Bürgermeister hat sich das nun geräumte Gelände von JF angeschaut. Das hat ihn bewegt.

Ja, det er jo pinligt at græde, men halvfemsårige gamle mænd har altid haft en lav tåretærskel.

Jeg var en tur i Sønderborg, kørte hen ad Lindeallè og om ad Sundsmarksvej, og hvad ser jeg der? Et kæmpe areal med sand og ler. JF Fabrikens gamle areal.

Det var den, kun 10 år gamle, fabrik jeg begyndte på som ung ingeniør 1.januar 1958. Mødet med JF var en af de største omvæltninger i min tilværelse på det tidspunkt.  For det første var Jens Freudendahl en af de aller mest kreative ingeniører jeg har mødt, han forstod at udnytte materialerne til det yderste under mottoet: „Det er nemmere at forstærke noget der er for svagt end omvendt".

Jeg havde aldrig været i Sønderborg før, og mødet med en helt anden kultur var en øjenåbner der ville noget. I disse genforeningstider var 1958 jo stadig kort efter krigen, og med Wolff som økonomichef var der jo mange gamle forbindelser syd på. Dette igen gav jo husly til mange gamle „grenaderer” og sikke nogle røverhistorier de kunne fortælle fra østfronten og resten af Europa.

På alle de store udstillinger var Freudendahl en særdeles ombejlet person. De store koncerner kunne ikke rigtig greje hvad det var for en person. De kendte jo hans enorme  succes og vidste ikke hvor meget de skulle frygte JF. Forhandlerfesterne var et helt kapitel for sig, især dem med tyskerne. Når vi nåede hen på de små timer var der gerne nogle der stemte i med  „Erika” og de andre  „Lieder”. De var der jo stadig.        Gennemsnitsalderen på JF var kun ca. 30 år, det var virkelig et ungt firma.

Og nu er det hele væk. I 1958 var der 110.000 landbrug i Danmark I dag er der kun ca. 8000, så det er da helt klart, at der ikke er plads til en JF Fabrik i dagens Europa. Og nu er de fleste af dem døde af den engagerede stab i 1958. Jeg savner dem, Geniak, Leif Hansen, Jens Lauridsen, Georg Lindevang, Knud Petersen, Walther Carstensen, Roth o.s.v.   o.s.v.

Man kan vel slutte med at citere St. St. Blicher fra en landsbydegns dagbog  „Ak, hvor forandret".

A. P. Hansen -  4 gode år på JF

Ravnskobbel 14

Sønderborg

Mehr lesen

Leserbrief

John Brandt
„Rechtspopulismus in Europa eine Gefahr für Vielfalt“

Leserbeitrag

Gerner Petersen
„Æret være Erwins minde“

Leserbrief

Herdis Thomsen Maaløe
„Ein häufiger Fehler: Auf Alsen ist es „e“ statt „æ““

Leserbeitrag

Kristian Pallesen
„Mindeord over Erik Ejlskov Hansen“