Leserbrief

„Ødelagte liv – forureneren skal betale“

Ødelagte liv – forureneren skal betale

Ødelagte liv – forureneren skal betale

Christian Juhl
Christian Juhl
Silkeborg
Zuletzt aktualisiert um:

Diesen Artikel vorlesen lassen.

Ein Leserbrief von Christian Juhl, Einheitsliste, zur Überarbeitung des Arbeitsschutzgesetzes.

Alle, der har været tæt på en person, der har været ramt af en arbejdsskade ved, at det er hård kost at stå en arbejdsskadesag igennem. Usikkerheden om fremtiden og den lange ventetid gør af og til den skadede endnu mere syg end selve skaden. Mange ender på kontanthjælp, krise i familien eller risiko for at gå fra hus og hjem, før der i bedste fald er lys forude.

Der har hen over sommeren været forhandlinger om forbedringer af arbejdsskadeloven, som blev afsluttet fredag. Enhedslisten kan ikke tilslutte sig aftalen. Vi har altid forfulgt princippet om at ”forureneren skal betale” i arbejdsskadelovgivningen. Virksomheden har ansvaret for sikre og sunde arbejdspladser. De må derfor betale regningen når nogen kommer til skade. Dette princip brydes i den nye aftale. Udgifterne væltes over på samfundet, så forslagene efter indfasningen bliver gratis for virksomhederne.

Enhedslisten kan heller ikke støtte den nye årsberegningsmodel, der rammer deltidsansatte hårdt. Det vil ikke mindst ramme mange kvinder. De vil miste anselige beløb i erstatning for tab af erhvervsevne. Beregninger, der har været fremlagt i forhandlingerne, viser at deltidsansatte med en arbejdsskade kan miste mellem 1.000.000 kr og 2.300.000 kr i forhold til de nuværende regler.

Vi kan heller ikke støtte forkortelse af forældelsesfristen fra 30 år til 10 år. Det vil betyde, at flere vil miste retten til at få behandlet en sag, om f.eks. arbejdsbetingende sygdomme, der udvikler sig over mange år.

Det samme gælder begrænsning af retten til genoptagelse af en arbejdsskadesag. Ca. 30 pct. af de, der beder om genoptagelse i deres sag, får en forhøjelse af erstatningen.Og endelig er det skidt at søgsmålsfristen for indbringelse af sager for domstolene nedsættes til 1 år. Fristen er i dag 3 år.

Enhedslisten kan støtte flere vigtige punkterne i aftalen, ikke mindst at flere skadede får mulighed for uddannelse for at komme over i et job, han eller hun kan klare, og at bliver lettere adgang til erstatning i sager med vold på arbejdspladsen.

Aftalen angiver, at en del af forslagene vil kunne forkorte sagsbehandlingstiden. Gid det var så vel. De fleste forslag i aftalen er regnearksberegninger, der ikke vil få væsentlig indvirkning på sagsbehandlingen i virkelighedens verden. Den egentlige tidsrøvere i en arbejdsskadesag ligger hos kommunerne og hos AES - Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Hovedårsagen til lange ventetider er mangler ressourcer og ikke mindst manglende kvalificerede medarbejdere disse 2 steder.

Det er vigtigt at sikre, at der ikke sker ulykker på arbejdspladsen. Men når skaden sker, skal den skadede behandles bedre, end der er lagt op til i dette forlig.

Christian Juhl (mf), Arbejdsmiljøordfører for Enhedslisten, Bindslevs Plads 12, Silkeborg

 

Mehr lesen

Leserbrief

Antje Beckmann, Elke und Herbert Delfs
„Horups Hotelträume …“

Leserbrief

Meinung
Allan Søgaard-Andersen
„Bekymret for det ekstreme højre“

Leserbrief

Meinung
Uwe Lindholdt
„Natur und Klima können Hand in Hand gehen“

Leserbrief

Meinung
Jan Køpke Christensen
„Sundhedsvæsenet i krise“

Leitartikel

Cornelius von Tiedemann
Cornelius von Tiedemann Stellv. Chefredakteur
„Die Bonus-Milliarden für die Minkzuchten sind eine Farce“

Diese Woche In Kopenhagen

Walter Turnowsky ist unser Korrespondent in Kopenhagen
Walter Turnowsky Korrespondent in Kopenhagen
„Opas Vermächtnis“