Leserbrief

„Om Vergangenheit“

Om Vergangenheit

Om Vergangenheit

Flemming Nielsen
Ekensund/Egernsund
Zuletzt aktualisiert um:

Unser Leser Flemming Nielsen lobt erneut Harro Hallmann für seine klaren Worte zur Vergangenheit der deutschen Minderheit in Dänemark.

Tak til Harro Hallmann for hans læserbrev i Der Nordschleswiger 19. juni 2020 under overskriften "Nettes, aber unverdientes Lob". Det er svar på læserbreve, jeg har skrevet i JydskeVestkysten og Der Nordschleswiger om det tyske mindretals Vergangenheitsbewältigung efter Anden Verdenskrig.

Substansen i mine skriverier er, at jeg - i forbindelse med mindretallets selvopgør efter krigen - har rost Hallmann for i en TV-udsendelse for kort tid siden at fortælle danskerne, at der ikke var noget ærefuldt ved - som hjemmetysker - at kæmpe for Hitler og nazi-regimet. Og jeg tillader mig at mene, at ingen i mindretallet hidtil - med SÅ KLARE ORD som han - har taget afstand fra nogle af mindretalsfolkene deltagelse i krigen, der bl.a. resulterede i fem års besættelse af Danmark.

Hallmann nævner en række personer fra mindretallet, der tidligere har taget bladet for munden i denne sag - og det er jo ikke ukendt. Men i en tid, hvor vi mennesker i omgangen med hinanden ikke pakker tingene så meget ind som tidligere, gør det næppe det store indtryk på danskere, når en BDN-formand bl.a. udtaler, at "die Minderheit sich zu ihrer eigenen Geschichte bekennt und auch eine Mitverantwortung für die dunkle Periode hat". Det gør det derimod, når man - som Hallmann gjorde i TV - bruger et sprog, der er mere i tråd med vor tid. Den pågældende BDN-formand (HHH) var i øvrigt helt generelt "ein Glücksgriff" for mindretallet - og for FUEV, hvor han var præsident.

Hvis vi - hvilket jeg håber - skal have det endnu bedre sammen i Sønderjylland, hjemmetyskere og danske sønderjyder indbyrdes - er det kun en fordel at kalde en skovl for en skovl. Af en række avisartikler og læserbreve, der har kunnet læses i forbindelse med genforeningsjubilæet, fornemmer man tydeligt, at der er en god bid vej endnu, før det gamle nag er glemt. Og her er udtalelser som Hallmann's i TV et stort skridt på vejen. Og det gør sandelig heller ikke hele problematikken ringere set med danske briller, når man i Der Nordschleswiger 20. juni 2020 kan læse, at "Schmidt-Gorsblock-Zimmer" i Haus Nordschleswig - som yderligere et led i Vergangenheitsbewältigung - skal omdøbes for at skabe afstand til "den brune periode". En klog beslutning.
Og så ikke mere om dette tema herfra - auch kein Wort om tosprogede byskilte............

Flemming Nielsen
Møllegården 20, Egernsund

Mehr lesen

Leserbrief

Anders Koch-Hørlyck
„En vigtig kulturinstitution er sikret overlevelse“

Leserbrief

Jan Køpke Christensen
„Selvstændige kan ikke leve af tårer fra statsministeren“

Leserbrief

Helge Poulsen
„Det tyske mindretal skal i Folketinget“

Leserbrief

Preben Bonnén
„Mindretal: Regeringens manglende interesse overfor det danske og tyske mindretal“

Leserbrief

Kristian Pihl Lorentzen
„Rødt angreb på frit valg for børn“

Leserbrief

Bernd Carstensen, Hoyer
„Tivoli Tøndermarsken“