Leserbrief

„Er olien under Løgumkloster grøn?“

Er olien under Løgumkloster grøn?

Er olien under Løgumkloster grøn?

Anton Gammelgaard
Aarhus
Zuletzt aktualisiert um:

Anton Gammelgaard von "VidenOmVind" antwortet auf den Beitrag „Grøn -, CO2-neutral, vedvarende og bæredygtig energi“ von Oluf Johnsson und fragt sich, wie man die Warnungen der Klimaforscher ernsthaft in Frage stellen könne.

- Vores dejlige jord har det glimrende. Olie er grøn vedvarende energi. Lad os fortsætte med at bruge fossile brændsler. Nogenlunde sådan skrev Olof Johnsson forleden i avisen. Det lyder forjættende. Tænk sig om alle klodens trængsler med klimaforandringer som følge af fossile brændsler blot var slagord fra ”klimaalarmister og vindmølleentusiasternes proselytter.” Tænk sig. Er det virkelig alverdens klimaforskerne, der er galt afmarcheret, og ikke skribenten fra Løgumkloster? Og er vindmøller de slemme monstre, som han påstår.

Helbred

Johnsson skriver, at det ”vælter ind med undersøgelser, der viser disse kæmpe industrianlægs skadelige virkninger på mennesker, dyr og sandelig også på plantelivet i mange kilometers afstand”.

Vi får ikke oplyst hvilke undersøgelser. Ej heller om deres lødighed og oprindelse. Men har Johnsson læst den store helbredsundersøgelse om vindmøllestøj og helbred, som sidste år blev publiceret af uafhængige forskere i Kræftens Bekæmpelse? En undersøgelse der fra 1982 til 2013 har fulgt alle voksne beboere i samtlige danske husstande - 553.000 i alt - der lå indenfor 6 kilometers afstand af en vindmølle. Formentligt den mest omfattende undersøgelse af sin slags i verden - og med en del flere år til grund end de 5 til 7 år, som det ifølge Johnsson tager at udvikle kroniske tilstande.

Den danske sundhedsstyrelse konkluderer efter den omfattende undersøgelse, at ”Ved en gennemgang af den videnskabelige litteratur har Sundhedsstyrelsen ikke fundet belæg for en sammenhæng mellem støj fra vindmøller og negative helbredseffekter.”

Mener Johnsson ikke, at vi kan stole på Sundhedsstyrelsens konklusion?

Møllevinger

Johnsson skriver også, at ”visse enkle metalliske dele fra møllerne kan måske genbruges”. Ja, det er mildt sagt. Cirka 90 % af en vindmølle kan genanvendes. Ca. 10 pct. udgøres af vinger og andre kompositdele, som ikke umiddelbar kan genanvendes. De deponeres eller bruges i cementproduktion eller i f.eks. støjskærme.

For at sætte tingene i relief bør det nævnes, at Danmark i 2017 deponerede ca. 800 tons glasfiber fra møllevinger. Dette skal ses i forhold til Danmarks totalmængde af affald til deponi i 2017 var på 407.000 tons.

Branchen arbejder på højtryk for finde frem til løsninger, som kan sikre, at alle dele af en vindmølle kan genanvendes.

Produktionstal

Den er også gal med de produktionstal, som vindmølleindustrien opgiver, påstår Johnsson. Vattenfall, som sammen med lokale folk står bag de foreslåede møller på Rejsby Hede oplyser, at deres produktionsdata er udregnet af EMD - et firma i Aalborg, som udregner produktionsdata for stort set alle vindmølleopstillere i Danmark. Tallene er udregnet fra de sidste mange års meteorologiske data.

Årsproduktionen for de 15 støttefrie møller, der er foreslået til erstatning for de 40 gamle møller på Rejsby Hede, er oplyst til 353.263 MWh om året. Da en gennemsnitsfamilie i DK bruger ca. 4,5 MWh pr. år, svarer det til 78.502 husstandes forbrug.

EMD var næppe det velansete firma, det er, hvis deres produktionsberegninger ikke holdt vand. Spørg bare investorerne? Mener Johnsson i ramme alvor, at vi i stedet skal tage udgangspunkt i det regnestykke, han opstiller?

Spørgsmål

I overskriften tillader jeg mig at spørge: Er olien under Løgumkloster grøn? Det var ikke ment for sjov. Johnsson redegør i sit indlæg for, at den sorte olie er grøn vedvarende energi, fordi olien oprindeligt stammer fra lagrede plantedele. Plantedele eller ej. Hvis Johnsson pumper olien op og brænder den af til sin elproduktion, vil han finde ud af, at den udleder mange, mange gange mere CO2 end vindmøller eller nogen anden vedvarende energikilde - til stor skade på vores liv og velfærd. Derfor arbejder Folketinget og kommunerne på at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler. Og det har opbakning fra langt hovedparten af danskerne. 

 

Anton Gammelgaard
Sekretariatsleder, VidenOmVind
Marselisborg Havnevej 22, 2. tv           
8000 Aarhus C

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Brigitte Handler
„Eigene Trägerschaft mit eigenem Vorstand für den Knivsberg“

Leserbrief

Meinung
Sofie Knauer
„Eine sehr traurige Entscheidung“

Leserbrief

Meinung
Bianca Auras Prill
„Schade, dass René als Chef einfach gekündigt wurde“

Leserbrief

Nils Sjøberg
Nils Sjøberg
„Grænsen skal åbnes for mindretallene“

Leserbrief

Preben Rasmussen
„Den strandede hval“

Leserbrief

Meinung
Uwe Lindholdt
„Natur und Klima können Hand in Hand gehen“