Leserbrief

„Opråb til syddanske unge: Skift fjumreår ud med faglighed“

Opråb til syddanske unge: Skift fjumreår ud med faglighed

Opråb til syddanske unge: Skift fjumreår ud med faglighed

Tina Voldby
Nordschleswig
Zuletzt aktualisiert um:

Tina Volby startet mit ihrem Leserbrief einen Aufruf an die süddänische Jugend, in dem es um die Bildung geht.

Alt for mange unge i Region Syddanmark spilder tre år af deres liv på en studentereksamen, de alligevel ender med ikke at bruge til noget. Det er tid til at sætte mere fokus på erhvervsuddannelserne allerede i folkeskolen og droppe den gymnasiale vanetænkning.

Der har aldrig været flere forskellige valgmuligheder for syddanske unge, som står overfor at skulle vælge den videre uddannelsesvej, når tiden i folkeskolen lakker mod enden. Men samtidig har det aldrig været mere uoverskueligt at finde ud af, hvor man skal søge hen.

Måske er det derfor, så mange unge vælger den slagne vej på gymnasiet, for „så har man i hvert fald tre år mere til at tænke over tingene“. Konsekvensen er, at alt for mange unge ender med en studen-tereksamen, de ikke aner, hvad de skal bruge til.

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser da også, at hele 22 procent af de syddanske unge stadig ikke var startet på en videregående uddannelse 27 måneder efter, de havde fået studenterhuen på hovedet. Og for nylig viste tal fra Danmarks Statistik, at rekordmange unge var i gang med deres tredje sabbatår efter gymnasiet – vel at mærke på et tidspunkt, hvor Danmark sukker efter faglært arbejdskraft.

Forklaringerne kan naturligvis være mange, men noget tyder på, at de unge simpelthen ikke var målrettede nok, da de, måske af ren vanetænkning, valgte gymnasiet. Der er med andre ord brug for at forbedre uddannelsesvejledningen ude i folkeskolens afgangsklasser, så eleverne får et mere nuanceret indblik i de mange muligheder, erhvervsskolerne har at byde på.

For i sidste ende er der brug for, at flere unge i Region Syddanmark vælger en erhvervsfaglig uddannelse i stedet for at sætte kursen direkte mod gymnasierne, yderligere uddannelsesforvirring og en overhængende risiko for at ende i ledighed eller i et ufaglært job efter tre års skolemæssigt tidsspilde.

Med en erhvervsuddannelse får man en målrettet karrierevej, løn under uddannelse og rigtig gode jobmuligheder efterfølgende.
Samtidig er der brug for, at både de enkelte brancheorganisationer og ikke mindst kommunerne styrker indsatsen for at „indfange“ de mange unge, der står med en studenterhue, de ikke aner, hvad de skal bruge til.

Vi skal også her styrke vejledningen hen mod erhvervsuddannelserne, hvor der i høj grad er brug for bogligt dygtige unge, som er i stand til at kombinere teori og praksis, så de bl.a. kan stå i spidsen for den teknologiske udvikling.

Derfor kære unge, forældre og uddannelsesvejledere: Åbn øjnene, og vend blikket mod erhvervsuddannelserne. Og til dig, der er på vej mod endnu et „fjumreår“: Overvej, om det ikke ville være en idé at erstatte fjumreår med faglig fordybelse og en målrettet erhvervsuddannelse, der sender dig sikkert ind i fremtiden.

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Brigitte Handler
„Eigene Trägerschaft mit eigenem Vorstand für den Knivsberg“

Leserbrief

Meinung
Sofie Knauer
„Eine sehr traurige Entscheidung“

Leserbrief

Meinung
Bianca Auras Prill
„Schade, dass René als Chef einfach gekündigt wurde“

Leserbrief

Nils Sjøberg
Nils Sjøberg
„Grænsen skal åbnes for mindretallene“

Kulturkommentar

Amanda Klara Stephany
Amanda Klara Stephany Journalistin
„Mein Hund, das Wunschkind “

Wort zum Sonntag

Pastor Hauke Wattenberg
Hauke Wattenberg
„Es geht auch anders“