Leserbrief

„Hvad har en paneret fiskefilet at gøre med Aabenraas skibstradition?“

Hvad har en paneret fiskefilet at gøre med Aabenraas skibstradition?

Hvad har en fiskefilet at gøre med Aabenraas skibstradition

Gunnar Pedersen, Aabenraa
Apenrade/Aabenraa
Zuletzt aktualisiert um:
Ein überdimensionales, über drei Meter langes Fischfilet könnte bald die Hauswand des Apenrader Antiquitätenladens an der Ecke Nørreport/Kilegaard zieren. Foto: Kommune Apenrade

Diesen Artikel vorlesen lassen.

In seinem Leserbrief schlägt Gunnar Pedersen dem Künstler Torben Ribe vor, statt eines panierten Fischfilets lieber eine Makrele als Motiv für sein geplantes 3-D-Kunstwerk in der Nørreport-Passage Nummer 9 zu wählen. Die Makrele wäre seiner Ansicht nach der gewünschte Gruß an die stolze Schifffahrtstradition Apenrades.

Det overrasker mig, at en stor paneret fiskefilet på en husgavl i Nørreportkvarteret skulle være en „hilsen til Aabenraas stolte skibstradition og afhængighed af fjorden“. Er det en værdig hilsen?

Jeg har tidligere troet, at en fiskefilet var fra en rødspætte. Men jeg er blevet klogere: en fiskefilet består at ca. 53 % fisk. Resten er hvedemel, vand, kartoffelstivelse, salt, sennep, hvid peber, gær.

Så jeg har svært ved at forbinde en fiskefilet med Aabenraas søfartshistorie.

Jeg forbinder Aabenraas søfartshistorie med makrellen. Makrellen har siden 1421 været Aabenraas bysegl. Har udviklet sig igennem århundreder, skiftet lidt mellem 2 eller 3 makreller, med eller uden humleranker, og makreller som svømmer hver sin vej.

Siden 1921 har Aabenraas byvåben været „De Tre Makreller“, og ved kommunesammenlægning i 2007 fastholdt man byvåbnet med makrellerne.

I årenes løb har makrellerne været brugt som symbol i utallige foreninger, virksomheder, rederier, på byens bænke, på kloakdæksler og byens nye skraldespande m.m.

Makrellen og især „De Tre Makreller“ er byens DNA.

Jeg kender ikke den politiske proces, som har fået kunstneren Torben Ribe til at komme med forslag til udsmykning af „Passage 9“ i Nørreportkvarteret. Torben Ribe har sikkert ment det godt, når han vil sende en „hilsen til Aabenraa stolte skibstradition og afhængighed af fjorden“ med en fiskefilet.

Men han skulle måske have smagt en lækker røget makrel og tygget lidt på Aabenraas DNA!

Jeg håber, at Kulturudvalget vil fastholde beslutningen fra mødet d. 1. december 2021: „genoverveje Passage 9-projektet, som er en ophængning af fiskefileten“.

Gunnar Pedersen
Slotsgade 18b
6200 Aabenraa

Mehr lesen

Leserbrief

Thomas Andresen
„Prestigeprojekt eller klimasikring“

Leserbrief

P. C. Jørgensen
„Realdania – husk at holde fokus på det grønne“

Leserbrief

Severin Sivesgaard
„Husk nu at tilgodese lokalsamfundene“

Leserbrief

Meinung
Erwin Andresen og Kurt Asmussen
„Vi styrker en langsigtet strategi og samarbejde i Aabenraa kommune “